STAROVĚKÉ KARI KOŘENÍ SILNĚ PODPORUJE IMUNITNÍ SYSTÉM
Starověké kari koření, jehož hlavní součástí je kurkuma dlouhá s jejím bioaktivním komponentem kurkuminem, bylo velmi ctěné v Ayurvédické medicíně více než 2500let.
Toto oranžovožluté koření bylo doporučováno pro pomoc při rakovině zažívacího traktu, pro zlepšení poznávacích funkcí a zdraví mozku. Poslední studie prokázala, že je kurkumin silný antioxidant, má protizánětlivé vlastnosti a poskytuje mnoho výhod pro zdraví.
Výzkumný tým z Oregonské státní university zveřejnil výsledek studie v the Journal of Nutritionl Biochemistry, který demonstruje, jak kurkumin měřitelně zvýší úroveň proteinu, který je důležitý pro vrozený imunitní systém a pomáhá tím předcházet infekci jak u lidí, tak i u zvířat. Vědci zjistili, že kukrumin aktivoval antimikrobiální peptid “cathelicidin”, nebo-li CAMP, kritický komponent našeho imunitního systému který rozpoznává předtím neznámé bakterie, rychle je identifikuje a odstraní.
KURKUMIN A VITAMIN D OVLIVŇUJÍ NEMOCI POMOCÍ CAMP PEPTIDU
Každá přírodní substance, která ovlivní nebo zvýší úroveň CAMP má velký význam pro lidské zdraví, pomáhá podporovat imunitu a poskytuje ochranu proti mnohým chronickým nemocem a patogenním vetřelcům. V posledních letech, byl vitamín D značně studován a zjistilo se, že je silným stimulátorem aktivity CAMP (antimikrobiálního peptidu “cathelicidin”). Nový výzkum zjistil, že kurkumin a vitamín D spolupracují při boji s infekcí a systémovými záněty, protože oba mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.
Vedoucí studie a autor z the Linus Paulinga Institute, Dr. Adrian Gombart říká, ” Tento výzkum ukazuje novou cestu regulace CAMP expresi genu… není vyloučeno, že udržovaná spotřeba (kurkumínu)v průběhu času může být zdravá a pomáhat chránit před infekcemi a to zvláště žaludku a střev.” Badatelé srovnávali CAMP-stimulační aktivitu kurkuminu s Omega-3 mastnými kyselinami a zjistili, že kurkumin způsobuje téměř trojnásobnou úroveň CAMP.
Vitamín D a kurkumin byly předmětem intenzivního výzkumu za posledních deset let kvůli mnoha potenciálům při léčení infekcí, rakovin, lupénky a jiných nemocí. Nové studie budou navrženy tak, aby prozkoumaly schopnost těchto živin zvýšit genetickou expresi CAMP peptidu a tím chránit před širokou škálou bakterií, včetně těch, které způsobují tuberkulózu a chrání před otravou krve.
Experti navrhují konzumovat 2000-5000 IU vitamínu D a 500mg kurkuminu pro denní doplnění jako ochranu před bakteriálními a virovými patogeny a chronickými nemocemi.
Autor: John Phillip, pro NaturalNews.com
Zdroj: www.naturalnews.com
překlad: www.jajsem.com
převzato: http://www.jajsem.com/