Jídlo a pití

Nejzdravější zelenina je Řeřicha

Lékaři a výživoví poradci nám vysvětlují, že jíst ovoce a zeleninu je prospěšné. Doktorka Jennifer Di Noia si dala za cíl prozkoumat 47 druhů ovoce a zeleniny a došla k překvapivému závěru, že nejzdravější zelenina je Řeřicha.

Doktorka zkoumala bohatost ovoce a zeleniny na 17 živin významných pro veřejné zdraví na výživu, tak jak ji definuje institut medicíny při OSN (tj., draslíku, vlákniny, bílkovin, vápníku, železa, thiamin, riboflavin, niacin, kyseliny listové, zinku a vitamíny A, B 6, B 12, C, D, E a K)

Sestavila tabulku biologické dostupnosti živin v jednotlivých druzích ovoce a zeleniny a nejbohatší živiny má řeřicha, čínské zelí, mangold a petržel: 

Položka Dostupnost živin
Řeřicha 100.00
Čínské zelí 91,99
Mangold 89,27
Ředkev 87,08
Špenát 86,43
Cikorka 73,36
Listový salát 70,73
Petržel 65,59
Římský salát 63,48
Kapusta 62,49
Vodnice 62,12
Hořčice zelená 61,39
Čekanka 60,44
Pažitka 54,80
Kale 49,07
Listy pampelišky 46,34
Paprika 41,26
Rukola 37,65
Brokolice 34,89
Dýně 33,82
Růžičková kapusta 32,23
Pórek 27,35
Kedluben 25,92
Květák 25.13
Zelí 24,51
Mrkev 22.60
Rajče 20,37
Citrón 18,72
Ledový salát 18,28
Jahoda 17,59
Ředkev 16,91
Patison či tykev (winter squash) 13,89
Pomeranč 12.91
Limetka 12.23
Grapefruit (růžový a červený) 11.64
Tuřín 11.58
Ostružina 11.39
Pórek 10.69
Sladký brambor 10.51
Grapefruit (bílý) 10.47

 zdroj: http://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm

Aktivní témata na fóru