TOPINAMBURY- ZDROJ ŽIVIN, KTERÝ NEPOTŘEBUJE ÚSILÍ

Topinambury stále více získávají na popularitě, obzvláště u lidí, kterým záleží na tom, co jedí.

Jejich jedinečný dar je v jejich vysoké výživové hodnotě, skromnosti na podmínky růstu a péče, včetně radosti z jejich sluníčkových květů na konci sezóny.

 

Pocházejí ze Severní Ameriky a Andští indiáni z nich lisovali šťávu. Tento sladký, osvěžující nápoj buď přímo popíjeli, nebo dále zahušťovali na hustý sirup. Nechte se i vy inspirovat.

 

Topinambur je 1,5-3 metry vysoká bylina s chlupatou lodyhou. Květy jsou podobné slunečnici, ale jsou mnohem menší, s drobnějšími úbory. Pod zemí se během vegetace tvoří jedlé hlízy s vysokou nutriční hodnotou. Zasyrova chutnají jako kedluben s jemnou oříškovou chutí a lze je použít do zeleninových salátů. V teplé kuchyni je lze připravit podobně jako klasické brambory, nebo z nich uvařit polévku, zeleninovou přílohu nebo smažit jako řízek. Kromě kuchyňské přípravy můžete hlízy i zelené části použít ke krmení zvířat, jako jsou králíci a podobně.

 

 

Topinambury nejsou náročné na půdu i zacházení a téměř netrpí na choroby a škůdce. Snesou vlhčí i sušší půdu. Pěstují se podobně jako brambory. Co se hnojení týče, pokud chcete hlízy konzumovat, zásadně používejte organická hnojiva.

Podle ranosti se topinambur řadí mezi první jarní zeleniny, výborně může nahradit například ředkvičku. Hlízy je možné konzumovat celoročně, obsah živin a chuťových látek se ale během roku mění. Nejchutnější jsou pozdě na podzim a brzy na jaře, sklízejí se od listopadu do března. Existuje více odrůd topinamburu, jejich hlízy se odlišují obsahem některých látek, například inulinu, z čehož vyplývá jejich rozdílná chuť a barva.

Lze je, na rozdíl od brambor, sázet kdykoliv. Že jsou hlízy úplně zralé (tedy nejchutnější), poznáme podle zavadání lodyh asi v průběhu října. Hlízy ale nejsou poškozovány ani silnými mrazy, takže je lze sklízet i na jaře. Takto také můžete část hlíz ponechat v půdě, následně budou sloužit jako sadba.

Ponecháním nějakých topinambur v zemi přes zimu obšťastníte hlodavce, kteří si na nich rádi pochutnají a za odměnu vám pak zkypří celou zahrádku.

Nakonec snědí jen tolik množství, aby vám na jaře topinambury vyrostly bez následného sázení.

 

 

Topinambury obsahují: uhlohydráty, bílkoviny a minimum tuků. Jsou přirozeným zdrojem vlákniny, esenciálních aminokyselin, vitamínů B, D, H, C a provitamínu A. Obsahují minerální látky a to hlavně draslík, hořčík, vápník a fosfor. Dále zdraví prospěšné železo, křemík, mangan, zinek a sodík. Obsahují kyselinu jantarovou, mléčnou, jablečnou a citrónovou. Z hlízy se získává polysacharid inulin.

 

Topinambur je nejvíce užitečný pro lidi s cukrovkou:

obsahuje zhruba 15% uhlohydrátů, polysacharidu inulín – ten dokáže snížit hladinu cukru v těle obdobně jako lidský inzulín. Proto je vhodný i při jiných dietách.

 

 

Další léčivé vlastnosti topinambur:

-Čistí střevo, neboť žaludkem i tenkým střevem prochází po požití nezměněn, k rozkladu dojde až v tlustém střevě.

-Je užitečný při revmatismu, při otocích a celkově při potřebě odvodnění organizmu vzhledem k vysokému obsahu draslíku.

-Vědecky jsou ale dokázány i další pozitivní dopady topinamburů na zdraví – jako je redukce hladiny cholesterolu, regulace krevního tlaku, detoxikační účinky jater, žlučníku a ledvin, ateroskleróza, dna jakož i dlouhodobá ochrana proti stresu.

-Léčí žaludeční vředy.

 

TŘI RECEPTY PRO RADOST:

 

 

 

Salát z hlíz topinambur
Suroviny: 200 g topinambur, 2 stroužky česneku, med, citronová šťáva nebo jablečný nepasterovaný ocet, olej za studena lisovaný dle oblíbenosti, trochu mořské soli dle chuti.
Topinambury očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a promícháme s prolisovaným česnekem.

Na zálivku smícháme med, citr. šťávu nebo jabl.ocet, olej, mořskou sůl a topinambury s česnekem zalijeme.

 

 

Bramborový salát (z knihy:SLUNEČNÍ ŽIVÁ STRAVA od Věry Talandové)

malá cuketka (nebo kousek)

1 avokádo

pár topinambur

½ až celá červená cibule

kousek celeru

snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu

malá mrkev

svazek petrželky

pepř

 

Cuketu, topinambur a avokádo nakrájíme na kostičky, mrkev, celer nahrubo nastrouháme.

Cibuli nakrájíme na půlky koleček a petrželku nadrobno.

Přidáme bylinky a trošku pepře, zalijeme zálivkou a promícháme.

Zálivka:

Lžička tahiny, citronová šťáva, špetka mletého kmínu, lžička vody, mořská sůl, chilli.

( Dodatek:K ochucení zálivky můžete dle chuti použít i syrový med).

 

 

Salát z jablek a topinambur (Recept z knihy: SLUNEČNÍ ŽIVÁ STRAVA: Věra Talandová)

Nastrouhejte na plátky jablka a topinambury v poměru 1:1.

Zalijte vše čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a můžete doplnt namočenými hrozinkami.

Salát zasypejte nasekanými vlašskými ořechy.

 

 

Máte-li další znalosti o léčebné síle topinambur, nebo nějaký jiný dobrý receptík, už se těším na vaše sdílení.

Užívejte si plody přírody a lehkosti života.

 

Autor: Marie Špačková

www.jajsem.com

převzato: http://www.jajsem.com

Aktivní témata na fóru

  • Ja som sa tak od začiatku 80tych rokov úspešne venoval získavaniu drahých kovov z elektronického...

  • Postrehol som odkaz na videjko, kde je vidno po krúpoch zdecimovanú obrovskú solárnu elektráreň. Je...

  • Kua,100g....to uz su elektrody!To su tyce,ci pasoviny.Odlial si si ich sam,ci dostat kupit aj take...

  • Je to vo vyústení prítoku (3/4, dĺžka 630m) do rezervoára, elektródy sú 2x 100g, úbytok...

  • Mam,ale oni tam naozaj umieraju.A nedokazu sa vzopriet.Nemuseli by umierat,keby ti chudaci  na obidvoch stranach...