Lékaři a výživoví poradci nám vysvětlují, že jíst ovoce a zeleninu je prospěšné. Doktorka Jennifer Di Noia si dala za cíl prozkoumat 47 druhů ovoce a zeleniny a došla k překvapivému závěru, že nejzdravější zelenina je Řeřicha.
Doktorka zkoumala bohatost ovoce a zeleniny na 17 živin významných pro veřejné zdraví na výživu, tak jak ji definuje institut medicíny při OSN (tj., draslíku, vlákniny, bílkovin, vápníku, železa, thiamin, riboflavin, niacin, kyseliny listové, zinku a vitamíny A, B 6, B 12, C, D, E a K)
Sestavila tabulku biologické dostupnosti živin v jednotlivých druzích ovoce a zeleniny a nejbohatší živiny má řeřicha, čínské zelí, mangold a petržel:
Položka | Dostupnost živin |
---|---|
Řeřicha | 100.00 |
Čínské zelí | 91,99 |
Mangold | 89,27 |
Ředkev | 87,08 |
Špenát | 86,43 |
Cikorka | 73,36 |
Listový salát | 70,73 |
Petržel | 65,59 |
Římský salát | 63,48 |
Kapusta | 62,49 |
Vodnice | 62,12 |
Hořčice zelená | 61,39 |
Čekanka | 60,44 |
Pažitka | 54,80 |
Kale | 49,07 |
Listy pampelišky | 46,34 |
Paprika | 41,26 |
Rukola | 37,65 |
Brokolice | 34,89 |
Dýně | 33,82 |
Růžičková kapusta | 32,23 |
Pórek | 27,35 |
Kedluben | 25,92 |
Květák | 25.13 |
Zelí | 24,51 |
Mrkev | 22.60 |
Rajče | 20,37 |
Citrón | 18,72 |
Ledový salát | 18,28 |
Jahoda | 17,59 |
Ředkev | 16,91 |
Patison či tykev (winter squash) | 13,89 |
Pomeranč | 12.91 |
Limetka | 12.23 |
Grapefruit (růžový a červený) | 11.64 |
Tuřín | 11.58 |
Ostružina | 11.39 |
Pórek | 10.69 |
Sladký brambor | 10.51 |
Grapefruit (bílý) | 10.47 |