Kopřivová jícha

Léto je v plném proudu a přichází čas přípravy druhé várky základního hnojova přírodní zahrady - kopřivové jíchy. Aneb jak zadarmo téměř bez práce vyrobit z všudpřítomného plevele u plotů vyrobit hnojivo plné důležitých živin. Kopřivy u nás před sekačkou bráním vlastním tělem!:-) Výroba kopřivové jíchy:


Hotová kopřivová jícha nepění.
1) Do objemné zahradní nádoby (používám velký sud od malířské barvy) nastříháte na menší kousky do dvou třetin kopřivovou nať (nesmí však obsahovat semena).

Kopřivy do jíchy nastříháme na malé kousky.Kopřivy by měly dosahovat 3/4 nádoby.

2) Zalijte odstátou nebo dešťovou vodou, nechte pod okrajem 10 - 20 cm prostor (jícha bude pěnit). Vršek zakryjte pletivem, aby se v nádobě neutopili ptáci. Nádoba by měla být umístěna na slunném místě, ve stínu probíhá proces pomalu.
Nádobu naplňte vodou do 2/3.
3) Každý den s jíchou míchejte, za 10 až 20 dní bude hotová (poznáte podle toho, že jsou kopřivy rozložené a nepění).

Povrch jíchy po naplnění vody lze proti zápachu posypat kamennou moučkou.

Jícha má typický zápach, někomu je velmi nepříjemný, ale mě třeba vůbec nevadí. Proti zápachu se doporučuje hned na začátku posypat povrch kamennou moučkou nebo přidat pár kapek z květů kozlíku. Hotovou jíchu přikryjte víčkem. Jícha se ředí 1:10 a mají ji rády snad všechny rostliny vyjma cibule, česneku, hrachu a fazolí. Zalívat jí můžete i ovocné stromy a keře, letničky a trvalky. Výborná je na jahody, cukety, rajčata, celer a mrkev.

převzato ze zajimavého webu: http://ekozahrada.blog.cz/

Aktivní témata na fóru